de trouwblog VOOR DE ROMANTISCHE BRUID

lezen

Loop je in het centrum van Eindhoven door de Dommelstraat, kijk dan eens omhoog! Want boven het restaurant op nummer zeven word je ineens verrast door prachtige bruidsjurken in de etalage van Laura van Rooij Bruidscouture. Hier in haar atelier ontwerpt Laura unieke bruidsjurken, helemaal afgestemd op jouw wensen en volledig met de hand gemaakt van de meest verfijnde stoffen. Ben jij opzoek zijn naar nét dat beetje extra persoonlijkheid voor jouw bruidsjurk? Of kun je in bestaande collecties gewoon niet vinden wat je in je hoofd hebt? Als één van Dusty Blue’s favoriete leveranciers mag je erop vertrouwen dat Laura met liefde en aandacht voor je klaarstaat!

Benieuwd hoe dat nou precies werkt, een bruidsjurk laten ontwerpen? Lees dan vooral verder, want in dit interview legt Laura je alles uit. Graag stelt ze zich aan je voor en vertelt je alles over wat je van haar kunt verwachten, hoe het ontwerpproces eruitziet, hoelang het duurt voor je oog in oog staat met jouw ontwerp én ze deelt haar tips voor jouw zoektocht naar de perfecte bruidsjurk!

Het begin als bruidsmode ontwerpster

Wist je altijd al dat je de bruidsmode in wilde?

Als kind wilde ik al modeontwerpster worden. Maar iedereen zei dat dit niet kon, omdat ik een havo diploma nodig had om naar de kunstacademie te gaan, en dat had ik niet. Daardoor ben ik naar andere mogelijkheden gaan kijken en zo kwam ik terecht bij de modevakschool. Toen ik begon aan die opleiding had ik echter nog niet de wens om bruidsjurken te gaan ontwerpen. Ik had er wel heel veel affiniteit mee en kocht wel eens een bruidsmagazine ofzo, maar ik dacht er nog niet aan om bruidsjurken te gaan maken. Ik vond het eigenlijk erg leuk om kinderkleding te maken en later ook lingerie. Pas in mijn laatste studiejaar ging ik stage lopen bij iemand die bruidsjurken maakte en zij zei al tijdens onze eerste kennismaking dat ze dacht dat bruidsmode op mijn lijf geschreven zou zijn. Dat had ze goed gezien, want al tijdens de eerste week kreeg ik het onbeschrijfelijke gevoel dat dit het echt was. Ik vond het zo gaaf! En dat verlangen is verder gaan groeien. Ik heb na mijn afstuderen eerst nog twee jaar in een bruidsmodewinkel gewerkt en in 2010 ben ik voor mezelf begonnen.

Wat vind je zo leuk aan dit vak?

Dat je een bruid mag helpen om er prachtig uit te zien op haar trouwdag. Het werken met prachtige, luxe stoffen vol prachtige details. En de afwisseling is voor mij ook erg belangrijk. Er zijn momenten dat ik veel met bruiden bezig ben. Maar op andere momenten ben ik alleen in het atelier en vind ik het heerlijk om mij terug te trekken, met een podcast aan en gewoon lekker te werken aan een jurk of ontwerp.

Bruidsmode Trouwjurk Bruidsjurk Trouwen Laura van Rooij Eindhoven

Laura’s werkdag & haar stijl van ontwerpen

Hoe ziet een werkdag voor jou eruit?

Dat is erg afhankelijk van of ik afspraken heb staan, want er zijn natuurlijk regelmatig passessies en die nemen een groot deel van de dag in beslag. Maar wanneer die er niet zijn werk ik veel in het atelier. De ene keer werk ik aan een ontwerp of moet ik een patroon uittekenen, de andere keer een jurk aanpassen. En soms is het ook tijd voor minder leuke klussen, zoals de administratie. Af en toe doe ik mee aan een georganiseerde fotoshoot, dan heb ik daar weer allerlei werk voor liggen. Het is heel afwisselend en nooit saai!

Doe je alles alleen of werk je met een team?

Over het algemeen doe ik vrij veel alleen en ben echt een zzp’er. Maar mijn moeder komt regelmatig helpen en ik ben aan het nadenken over het aannemen van een stagiaire. Soms vind ik het heel fijn om alleen te werken, vooral wanneer ik veel afspraken heb gehad. Dan moet ik echt weer even opladen en ben dan graag alleen aan het werk in mijn eigen bubbel. Maar tijdens de pandemie bijvoorbeeld, toen ik weinig tot geen bruiden ontving in het atelier, was het soms ook wel erg alleen. Daarom denk ik nu dat een stagiaire misschien wel leuk en gezellig is. Het is ook direct een mooie manier om iemand het vak te leren en mijn kennis over te dragen. Dat lijkt me heel gaaf!

Hoe zou je jouw stijl als ontwerper omschrijven en waarin onderscheid jij je van andere ontwerpers of een retail bruidsmodewinkel?

Dit vind ik altijd een lastige vraag! Mijn ontwerpen zijn romantisch, maar niet te zoet of pompeus. Ik werk graag met Italiaans of Frans kant. Frans kant is vrij romantisch en dan vind ik het mooi daar een moderner ontwerp mee te maken. Terwijl Italiaans kant weer heel frivool is en prachtig tot zijn recht komt in een heel minimalistisch ontwerp. Ik ben altijd opzoek naar de balans tussen modern, elegant en tijdloos.
Dit is ook direct iets waarin ik mij onderscheid van andere ontwerpers of retail; de stofkeuze. Ik hou van rijke stoffen, van goede kwaliteit. Daarnaast ook exclusiviteit. Bruiden krijgen bij mij veel persoonlijke aandacht. Ik neem iedere bruid tot in detail mee in het ontwerpproces van haar jurk en alles vindt van begin tot eind plaats in mijn eigen atelier. Dat geeft een bepaalde ervaring die je in een meer commerciële bruidswinkel bijna niet kunt krijgen.
Een voorbeeld hiervan is dat ik per dag maar twee afspraken met bruiden inplan. Een in de ochtend en een in de middag. Veel van mijn bruiden komen van ver, dus het gebeurd wel eens dat er een trein vertraagd is of file op de weg. En ik zou het heel vervelend vinden als we dan in een korte tijd de afspraak moeten afraffelen. Ik neem dus echt de tijd, serveer koffie en thee en ben helemaal gereserveerd voor de bruid. Er is tijdens een afspraak niemand anders in het atelier.

Ontwerp jouw bruidsjurk & meer

Ontwerp je alleen bruidsjurken of ook andere producten?

Bruidsjurken en items die toch wel ‘iets’ met de bruiloft te maken hebben. Bijvoorbeeld een kimono of soms ook een lingeriesetje. Soms maak ik voor een bruidsjurk ook wel eens een korset en dan maak ik van hetzelfde kant als de jurk er ook wel een passend broekje bij. En ik maak ook wel veel kinderjurkjes voor de bruidsmeisjes.

Ook voor volwassen bruidsmeiden?

Nee, dat eigenlijk niet, maar komt denk ik doordat dat best kostbaar is. Een feestelijke jurk voor een volwassene gaat al snel richting een galajurk en daar zit bijna net zoveel tijd, werk en dus kosten in als in een bruidsjurk.
De materialen zijn vaak wel iets minder kostbaar, maar de uren zijn gelijk aan het proces van een bruidsjurk. Toch merk ik wel dat er steeds meer aandacht aan wordt besteed. Het concept van volwassen bruidsmeiden was altijd heel Amerikaans, maar je merkt dat het ook in Nederland steeds meer opkomt. De markt is aan het veranderen, dus wie weet!

Zijn al jouw bruidsjurken maatwerk of werk je ook met een vaste collectie?

Alle bruidsjurken die ik maak zijn maatwerk. Ik heb geen basismodel dat wordt aangepast of een collectie om uit te kiezen. Iedere jurk is echt van schets tot jurk op maat en door mij gemaakt. Wel heb ik in het atelier een kleine collectie jurken hangen die ik bijvoorbeeld eens voor een shoot heb ontworpen. Bruiden kunnen deze passen om gevoel te krijgen voor verschillende modellen en stoffen. We kunnen mixen met een top met korte of lange mouw met een bepaalde rok, om het silhouet te bekijken en stoffen te ervaren. Het is toch wel belangrijk om te passen en inspiratie op te doen, ook wanneer je een bruidsjurk helemaal laat ontwerpen.

Bruidsmode Trouwjurk Bruidsjurk Trouwen Laura van Rooij Eindhoven

Het ontwerpproces en de kosten van jouw bruidsjurk

Welke bruiden komen bij jou voor een jurk en wat is de investering waar zij rekening mee moeten houden?

Vaak zijn de bruiden die bij mij komen echt op zoek naar een exclusieve jurk. Ze willen iets dat niemand anders heeft en vinden het belangrijk dat alles helemaal naar hun persoonlijke wens en stijl is.
Qua investering moet je denken aan gemiddeld 4200 euro, exclusief accessoires. Dus iets dergelijks als een sluier of lingerie komt daar nog bij.

En wat zit daar dan allemaal bij inbegrepen? Hoe ziet het proces eruit om een jurk met jou te maken en hoe neem je een bruid daarin mee?

Allereerst maken we vrijblijvend een afspraak waarbij de bruid hier in het atelier verschillende jurken kan passen en stoffen kan bekijken. Vaak heeft ze al wel een idee van wat ze ongeveer wil of heb ik al vrij snel door welke richting ze op wil. Dan is het aan mij dit uit te werken tot een ontwerp en de details te finetunen. Soms volgt er nog een tweede afspraak waarbij de bruid iemand mee wil brengen om te kijken, of er in de tussentijd even over na wil denken.
Gaan we echt met elkaar verder, dan is de eerstvolgende afspraak het passen van een proefmodel. Hiervoor maak ik van een eenvoudige stof het model van de bruidsjurk. Daaraan kan ik zien of de pasvorm goed is en de bruid krijgt een idee van hoe de jurk eruit komt te zien. Dit is het moment waarop er nog eenvoudig dingen aangepast kunnen worden. Bijvoorbeeld als de bruid de mouwen te kort vind of de decolleté te diep, dan kan ik dit eenvoudig aanpassen in het ontwerp. Het proefmodel is er zodat de uiteindelijke jurk geen grote ingrepen meer nodig heeft.
Voor de tweede passessie is de basis van de jurk al klaar. Maar dan moeten de ritsen, knoopjes, zomen en details er nog op en in. In totaal hebben we meestal vijf afspraken om tot de uiteindelijke jurk te komen en deze helemaal af te maken. En dan is de jurk klaar om opgehaald te worden!

Hoe lang duurt dit hele proces?

Dat kan erg verschillen en is ook afhankelijk van wanneer een bruid het eerste contact met mij opneemt. Sommige bruiden zijn er heel vroeg bij, soms wel twee jaar van te voren. Dat is vroeg, maar wel heel fijn! Want het komt bijvoorbeeld wel eens voor dat een bruid een bepaald idee heeft waar ik op dat moment de juiste stof nog niet voor heb. Dan heb ik tijd om hiernaar opzoek te gaan op de beurs of contact op te nemen met leveranciers. De ruime tijd biedt mogelijkheden.
Maar er zijn ook bruiden die een halfjaar voor hun bruiloft het eerste contact opnemen. Dan zijn sommige dingen, zoals stof bestellen, wel wat krapper qua tijd en zijn de mogelijkheden iets meer beperkt.
Het meest ideale is hier tussenin, ongeveer een jaar van te voren. De passessies worden dan verdeeld over dat jaar. Is het veel korter, zoals een halfjaar, en ik moet bijvoorbeeld wachten op de levering van de stof, dan moet het hele proces met alle afspraken in een heel kort tijdsbestek worden doorlopen. Dat is zowel voor mij als voor de bruid niet altijd fijn.

Een bruidsjurk helemaal afgestemd op jou

Wanneer je naar een bruidswinkel gaat pas je allerlei verschillende jurken en krijg je als bruid een gevoel en idee over wat voor model jurk je wilt, wat je goed staat en wat niet. Uit persoonlijke ervaring weet ik dat je een bepaald idee kunt hebben van wat je mooi vind, maar dat wanneer je het dan zelf aan hebt het toch anders kan zijn en minder mooi staat dan je dacht.
Maar wanneer een bruid bij jou komt is er eigenlijk nog geen jurk. Hoe ga je om met haar wensen en hoe neem je een bruid mee in het vinden van het ontwerp dat haar mooi staat?

Er is inderdaad nog geen ontwerp, maar ik heb wel voorbeelden en pasmodellen die de bruid kan passen. Veel bruiden hebben al een idee van wat ze graag willen. Niet tot in de detail, maar bijvoorbeeld wel of ze wel of geen kant willen, een wijde jurk of juist nauwsluitend. Vaak hebben ze toch al wel hier en daar jurken gepast, maar het spreekt ze niet voldoende aan. Ze willen iets exclusiefs en komen dan bij mij terecht.
En ik geef natuurlijk ook advies en ben daarin heel eerlijk. Als ik denk dat iets minder mooi staat bij een bruid, dan zeg ik dat, want ik zou het vervelend vinden als ze achteraf teleurgesteld is. Tot nu toe wordt dat gelukkig ook gewaardeerd en zijn mijn bruiden erg blij met hun ontwerpen.

Wat zijn dan dingen waar je op let bij een bruid?

Ik vind het erg belangrijk dat het figuur van de bruid goed tot haar recht komt. Dat haar sterke punten worden geaccentueerd. Ook let op dat de materialen en stoffen die ik adviseer, bij haar passen. Zowel bij haar figuur als bij haar als persoon. En de trouwlocatie kan ook een rol spelen. Ik vind het mooi om een ontwerp af te stemmen op de locatie. Ik vraag bijvoorbeeld waar ze gaan trouwen, maar ook of ze een feest geven. Hiermee hou ik dan bijvoorbeeld rekening met de lengte van de sleep, want die mag niet in de weg zitten.

Wat is jouw gouden tip voor een bruid bij het oriënteren op haar trouwjurk?

Belangrijk is denk ik om niet te veel meningen om je heen te verzamelen. Soms nemen bruiden (te) veel mensen mee om jurken te passen en die hebben natuurlijk allemaal een mening. Sommige bruiden dwalen hierdoor af van hun eigen idee en dat is jammer. Wees trouw aan je eigen smaak, visie en persoonlijkheid. En neem de tijd om je te oriënteren, kies niet te snel.
In een winkel met honderden jurken wordt je best wel overdonderd en kun je een keuze maken voor een jurk, terwijl je later misschien toch denkt: “had ik maar verder gekeken”. Ik hoor wel eens van getrouwde vrouwen dat ze er eigenlijk nooit over na hebben gedacht om een bruidsjurk op maat te laten maken. Dat is natuurlijk ontzettend jammer! Dus, neem je tijd en oriënteer je op de mogelijkheden. De voorpret is net zo belangrijk als de dag zelf!

Bruidsmode Trouwjurk Bruidsjurk Trouwen Laura van Rooij Eindhoven

Meer over Laura’s bedrijf, de ervaringen van bruiden die jouw voorgingen en contactgegevens vind je via Laura van Rooij Bruidscouture!

Fotografie in deze blog: By Kim Das

Meer leveranciers voor jullie bruiloft

Benieuwd naar de verhalen van andere bruiloft leveranciers? Eerder op de blog verscheen het interview met Lisanne Kamp van Your Weddingplanner en gingen we in gesprek met Feline Styling over bruiloft styling. En vergeet ook niet de bruidsbloemen voor jullie bruiloft van Bloom Your Life! En natuurlijk stellen alle favoriete leveranciers van Dusty Blue zich graag aan je voor op hun persoonlijke leverancierspagina’s.

Bruidstaart Trouwen aan het water Strand bruiloft inspiratie trouwen op het strand Katya Hutter Vildan Ersert
Wereldmuseum Rotterdam Trouwen Bruiloft Trouwlocaties Wedding Michelle Wever Photography Gebakkerij Let Love Blossom Leintjes
Echte bloemen Bruidstaart Real Flowers Wedding Cake Dusty Blue Chymo More

op de blog