English

In ons vorige artikel gaven we antwoord op de vraag ‘wat is fine art?’ en vertelden we je alles over wat een fine art bruiloft nu eigenlijk inhoud en hoe je weet of dit de juiste stijl is voor jullie bruiloft.
Naast alle dingen die we toen noemden is er nog een belangrijk aspect voor jullie fine art bruiloft. Hier hebben we het nog niet over gehad, namelijk ‘fine art bruidsfotografie’.

Natuurlijk is fotografie belangrijk bij ieder type bruiloft; het is de blijvende herinnering aan jullie trouwdag. Het bij een fine art bruiloft passende fine art bruidsfotografie is geen stijl waarvoor je bij iedere fotograaf terecht kunt.
Wat is fine art bruidsfotografie precies? Wat is dan het verschil met andere stijlen bruidsfotografie? En hoe belangrijk is het om te investeren in een fine art bruidsfotograaf voor jullie fine art bruiloft? We vertellen je er graag meer over!

Wat is fine art bruidsfotografie?

Om uit te leggen wat fine art bruidsfotografie precies is kijken we naar de oorspronkelijke bron van fine art; als artistieke vorm van fotografie. Denk hierbij aan portretten en fotografische kunstwerken die je tegenkomt in kunstgalerijen en tentoonstellingen. De beelden zijn vaak artistiek en authentiek. Ze bevatten een boodschap en zijn met heel veel zorgvuldigheid en aandacht door de fotograaf gemaakt. Het zijn beelden die je blik vasthouden, een emotie oproepen en je aan het denken zetten over de betekenis ervan.
In de loop der tijd is deze vorm van fotografie overgenomen door bruidsfotografen. Tegenwoordig staat het bekend als een vorm van bruidsfotografie waarin datzelfde oog voor detail, zorg en kunst een belangrijke rol spelen. Fine art heeft een exclusieve en luxe status die tegenwoordig ook wordt geassocieerd met fine art bruidsfotografie.

Artistieke fotografie

Natuurlijk is een fine art bruidsfotograaf gericht op het vastleggen van jullie dag en alle mooie momenten en emoties. Maar een fine art bruidsfotograaf doet meer dan dat. Hij of zij is gefocust op de schoonheid van jullie dag en let nauwkeurig op de compositie, achtergrond, details en lichtinval.
Een fine art bruidsfotograaf legt jullie bruiloft vanuit een artistiek oogpunt vast en zal misschien iets vaker ingrijpen op de realiteit om die nog mooier te maken. Hij of zij zal wat rommel aan de kant schuiven bij jouw getting ready of je vragen om nét even ergens anders te gaan staan bij het aantrekken van je bruidsjurk, omdat het licht daar mooier valt.

Veel fine art bruidsfotografen geven de voorkeur aan natuurlijk licht en fotograferen soms analoog om een nog mooier artistiek beeld te creëren. Een fine art bruidsfotograaf neemt wat meer regie en laat je hier en daar op een natuurlijke manier poseren. Uiteraard draait de dag om jullie en is de fotograaf, zeker tijdens de officiële momenten, op de achtergrond aanwezig. Hij of zij legt jullie liefde op een zo mooi en intiem mogelijke manier vast en creëert rustige, lifestyle-achtige beelden. 

Het verschil met documentaire bruidsfotografie

Naast fine art bruidsfotografie is een grote en populaire stijl onder bruidsfotografen documentaire fotografie. Fine art is over het algemeen een meer geposeerde, uitgedachte en intieme vorm van bruidsfotografie. Een documentaire fotograaf is er meer op gericht het verhaal in haar pure vorm vast te leggen; zoals het is. Hij of zij streeft naar ‘echtheid’ en zal weinig controle uitoefenen op wat er gebeurd of hoe dingen eruit zien. Vaak is documentaire bruidsfotografie te herkennen aan de iets drukkere, rauwe beelden.

Documentaire en fine art bruidsfotografie lijken misschien twee uitersten, maar zoals ieder Italiaans restaurant zijn eigen recept voor tiramisu heeft, heeft iedere bruidsfotograaf zijn eigen stijl in documentaire of fine art fotografie.
Bij Dusty Blue richten we ons voornamelijk op de lichte fine art stijl. Fine art kan echter ook donker zijn of in meer of mindere mate gecontroleerd. Ook zijn er diverse bruidsfotografen die in meer of mindere mate fine art mixen met documentaire fotografie.

Past fine art bruidsfotografie bij jullie? 

De meeste koppels die kiezen voor een fine art bruidsfotograaf plannen een stijlvolle en romantische bruiloft, waarin kwaliteit en styling een belangrijke rol spelen. Hun trouwdag draait om de liefde en ze laten dit graag op een tijdloze en intieme manier vastleggen.

Hebben jullie waardering voor kunst? Vinden jullie het fijn dat jullie bruidsfotograaf actief betrokken is bij jullie dag en hier en daar de regie neemt om prachtige foto’s voor jullie te creëren? Houden jullie van een intiem moment samen en vinden jullie het belangrijk dat jullie zorgvuldig gekozen details prachtig worden vastgelegd? Dan is een fine art bruidsfotograaf waarschijnlijk de fotograaf die jullie zoeken!

Wij vroegen enkelen van onze favoriete Dusty Blue bruidsfotografen naar hun visie is op fine art. Dit is wat zij zeiden:

Alexandra Vonk

“Fine Art is voor mij dat ik altijd op zoek ben naar een bepaalde schoonheid in de omgeving, details die een dag persoonlijk maken en alle emotionele momenten. Ik wil alles zo mooi mogelijk vastleggen. Ook is het voor mij belangrijk om die schoonheid terug te laten komen in de kwalitatieve producten die een bruidspaar van mij krijgt; van de usb verpakking met fotoprints tot aan het trouwalbum. Het gaat om de totale ervaring en dat het bruidspaar iets tastbaars in handen heeft in plaats van alleen foto’s op een computer bekijkt.”

Dusty Blue Fine Art Bruidsfotografie Alexandra Vonk

Elisabeth van Lent

“Voor mij is fine art fotografie een combinatie van spontaniteit en schoonheid. Van stijl en emotie en dat in een lichte stijl waar eenvoud de essentie is van klassieke, tijdloze elegantie. Fine art fotografie legt de nadruk op kleine details van de dag én legt de bijzondere momenten vast.” 

Dusty Blue Fine Art Bruidsfotografie Elisabeth van Lent

Michelle Wever

“Ik zie fine art fotografie als een artistieke manier van fotograferen, altijd tijdloos en elegant. Een stijl die vele jaren meegaat. Als fine art fotograaf ben ik altijd op zoek naar schoonheid. Door te kijken naar het mooiste licht, de compositie en alle mooie details die de sfeer op haar mooist weergeven. Ook zie ik het als een waar ambacht, waarbij je terug gaat naar de basis en alle trends en opsmuk achterwege laat. Het gaat om het creëren van een foto die op het moment van schieten eigenlijk al af is, omdat er zoveel aandacht is besteed aan de juiste setting.” 

Dusty Blue Fine Art Bruidsfotografie Michelle Wever

Bij Dusty Blue zijn de beste fine art bruidsfotografen van Nederland en België al voor je verzameld. Ben je benieuwd naar wat onze bruidsfotografen voor jou kunnen betekenen? Op onze leverancierspagina stellen we ze graag aan je voor en kun je contact met hen opnemen. Ook vindt je hier hun portfolio met prachtige bruiloften!

Wat is fine art bruidsfotografie?

share on

Ontvang exclusieve tips, tricks & leuke cadeautjes direct in jouw inbox!

Uit liefde voor bruiloften verzamel ik de beste tips, de mooiste producten en de meest fantastische fine art leveranciers uit die jou helpen bij het creëren van jullie droombruiloft.

hi, ik ben sabine

over dusty blue

en>

Out of love for weddings, I collect the best tips, the most beautiful products and the most amazing fine art vendors to help you plan your dream wedding.

hi, i'M sabine

about dusty blue

nl>

want de magie ontstaat niet vanzelf

ontmoet onze favoriete leveranciers
uit nederland en belgië 

go go go!

go go go!

BECAUSE THE MAGIC DOES NOT create ITSELF

MEET OUR FAVORITE vendors
FROM THE NETHERLANDS AND BELGIUM