English

Er zijn velen manieren om een bruiloft te vieren, maar één ding staat vast: ergens gedurende de dag vindt de ceremonie plaats en geven jullie elkaar het langverwachte ja-woord. Steeds vaker zien we dat bruidsparen ook van de ceremonie graag een persoonlijke, ontspannen en originele beleving maken. Dit kan bijvoorbeeld door op een bijzondere locatie te trouwen en/of een zelfstandig trouwambtenaar in te huren die samen met jullie de ceremonie vormgeeft. Nog een extra invulling is het schrijven van jullie eigen geloften. Het uitspreken van jullie beloften en trouw naar elkaar maakt jullie ceremonie extra persoonlijk en een onvergetelijk moment voor jullie zelf en alle aanwezigen.

Wat zijn ‘de geloften’ in de ceremonie?

Met de geloften tijdens de ceremonie doe je een belofte aan elkaar. Ook wanneer jullie zelf geloften schrijven moeten jullie nog steeds het officiële ja-woord geven. De trouwambtenaar vraagt jullie elkaar de rechterhand te geven en individueel antwoord te geven op de vraag: “Verklaart u xx aan te nemen tot uw wettige echtgenoot en belooft u getrouw alle plichten te zullen vervullen, die door de wet aan de huwelijkse staat worden verbonden? Wat is daarop uw antwoord?”
Antwoorden jullie beide met ‘ja’, dan zijn jullie hierna officieel getrouwd.

Persoonlijke geloften schrijven

Deze belofte kun je persoonlijker maken door het schrijven van jullie eigen geloften. Hierin kun je elkaar dingen beloven die voor jullie belangrijk zijn. Dat je er voor de ander zult zijn en samen zult lachen en huilen of juist gekke dingen zoals: “Ik beloof mijn chocolade met je te delen.
Ook is er ruimte voor een herinnering of een grapje. Het gaat erom dat jullie op een persoonlijke manier uitspreken dat jullie voor elkaar kiezen en beloven samen verder te gaan.

Natuurlijk is het een prachtig en romantisch idee, maar waar te beginnen? Wat schrijf je allemaal in jullie geloften en hoe lang mag het duren? Wij helpen je in drie stappen op weg!

Ceremonie Geloften Huwelijksgeloften Zelf schrijven Dusty Blue The Knot Dilani Schipper Mariska Staal De OranjerieGeloften boekjes: The Knot Heirloom | Fotografie: Dilani Schipper & Mariska Staal

Stap 1: Overleg met elkaar

Voor je begint met schrijven is het belangrijk samen een paar richtlijnen af te spreken. Je wilt voorkomen dat jij tien minuten lang je hart volledig uitstort en hij binnen drie minuten klaar is en iedereen op de grond ligt van het lachen (of andersom).
Bespreek wat jullie beide fijn vinden en hoe persoonlijk en intiem je het wilt maken. Gaan jullie voor een luchtige gelofte met humor of een meer emotionele gelofte waarbij een traantje weggepinkt mag worden?

Spreek ook af hoe lang het ongeveer mag duren en welke vorm je het wilt geven. Wil je de ander vertellen wat hij of zij voor jou betekend? Wil je herinneringen ophalen of elkaar beloften doen voor de toekomst?
De richtlijnen voor de duur van de geloften lopen uiteen van anderhalve tot vijf minuten, maar bepaal dit vooral voor julliezelf en waar jullie je prettig bij voelen.

Denk er ook aan om bij jullie (zelfstandig) trouwambtenaar aan te geven dat jullie graag een moment tijdens de ceremonie inplannen voor jullie persoonlijke geloften. In Amerika is het heel normaal dat bruidsparen hun eigen geloften schrijven, maar in Nederland zijn we dit nog niet zo gewend. Leg jullie trouwambtenaar uit wat jullie graag willen zodat hij of zij hier rekening mee kan houden in de voorbereidingen.
Zijn er veel gasten aanwezig bij de ceremonie? Je wilt graag dat jullie geloften voor iedereen verstaanbaar zijn. Denk daarom indien nodig aan het bespreken van een microfoon en geluidsapparatuur met jullie trouwlocatie.

Stap 2: Het schrijven van de geloften

Nu gaat het echt beginnen en ga je aan de slag met jouw gelofte. Begin ruim op tijd, zodat je er rustig over kunt nadenken en tijd hebt om dingen te schrappen of toe te voegen.
Afhankelijk van de afspraken die jullie hebben gemaakt over de geloften begin je met het op papier zetten van jouw ideeën. Je hoeft niet direct de gelofte te schrijven; laat je gedachten maar de vrije loop.

We geven je enkele vragen die je hierbij kunnen helpen:

 • Jouw waarom: Wat betekend het huwelijk voor jou? Waarom wil je met hem trouwen? Wat maakt hem de ware?
 • Jouw herinneringen: Waar hebben jullie elkaar ontmoet? Was het liefde of het eerste gezicht? Hoe was de eerste date? Wanneer werd je verliefd? Wanneer wist je dat hij de ware was? Wat is jouw favoriete herinnering aan jullie samen? Welke geweldige of misschien ook moeilijke dingen hebben jullie samen meegemaakt?
 • Zijn kwaliteiten: Wat zijn zijn kwaliteiten? Wat bewonder je aan hem? Waarom hou je van hem? Hoe vult hij jou aan?
 • Jouw beloften: Wat wil je hem beloven in jullie huwelijk en voor jullie toekomst? Wat zijn dingen die jullie samen gaan doen?  Wat zijn jullie doelen en dromen?
  Zeg iets romantisch of iets grappigs, iets over de voor- en tegenspoed die jullie mee gaan maken. Wees bovenal jezelf en maak geen beloftes waarvan je weet dat je ze niet waar kunt maken.

Schrijf van al jouw gedachten een mooi, vloeiend verhaal. Denk hierbij aan dat je jouw gelofte niet alleen voor jouw bruidegom uitspreekt, maar ook in het bijzijn van jullie vrienden en familie. Een grapje of onderonsje dat alleen jullie twee begrijpen kan prima, maar denk in je verhaal ook aan de luisteraars en dat zij begrijpen waar het over gaat.

Enkele tips bij het schrijven van jouw geloften

 • Herschrijf niet te vaak en leg je gelofte (als je hier voldoende tijd voor hebt) ook eens een paar dagen aan de kant om er daarna weer fris naar te kijken.
 • Schrijf in een tijdloze vorm, zodat als je jouw gelofte over vijf of tien jaar terugleest (of hoort) je er nog steeds achterstaat en het nog steeds bij jullie past. Dit geldt echter niet voor datums; noem deze specifiek als je ze gebruikt. Bijvoorbeeld: “Op 23 juli 2017 ontmoette we elkaar” in plaats van: “twee jaar geleden”.
  Over tien jaar staat die datum nog steeds vast, maar is twee jaar geleden niet meer hetzelfde.
 • Ben je klaar met schrijven en benieuwd hoe het overkomt op een ander? Vraag je beste vriendin eens om jouw gelofte door te lezen of lees hem hardop aan haar voor. Je beste vriendin kent jou als geen ander en kan je wellicht nog wat fijne tips geven.

Koop twee mooie geloften boekjes, ook wel vow books genoemd of laat deze geheel in de stijl van jullie bruiloft maken door de ontwerper van jullie trouwkaarten. Schrijf beide jullie gelofte netjes in een eigen boekje. Niet alleen staat het geweldig op jullie trouwfoto’s, maar ze zijn ook prachtig als herinnering voor later.

Ceremonie Geloften Huwelijksgeloften Zelf schrijven Dusty Blue Weddings By Silke Villa MontanareGeloften boekjes: Nicnillasink | Fotografie: Allen Tsai

Stap 3: Oefen voor de ceremonie

Schrijf de eindversie van jouw gelofte netjes op en lees hem voor de bruiloft één of twee keer hardop voor. Dit helpt de zenuwen voor het moment suprême te verminderen. Probeer je gelofte niet volledig uit je hoofd te leren. Het lijkt een romantisch idee om hem diep in zijn ogen aan te kijken terwijl jij jouw trouw belooft, maar de kans is groot dat je een tikje zenuwachtig en misschien wel emotioneel bent en daardoor niet meer weet wat je precies wilde zeggen. Dat geeft niets! Emoties maken het moment alleen maar mooier en laten zien hoe bijzonder dit voor jullie is. Blijf rustig en neem je tijd.

Last but not least.. Jullie geloften zijn heel persoonlijk en er is geen goed of fout. Alles is mogelijk en onze tips zijn er slechts om je een richtlijn te geven. Maak je er gebruik van of doe je het compleet anders; het is helemaal aan jou!

Meer inspiratie en tips voor jullie bruiloft

Op de blog vind je nog veel meer tips voor jullie bruiloft! Van unieke decoraties voor jullie bruidstaart to tips voor het vinden het ideale trouwpak, Dusty Blue is er om jou te inspireren. Bekijk echte bruiloften van bruidsparen die jullie voor zijn gegaan en ontdek de meest fantastische leveranciers die jou helpen bij het creëren van jullie droombruiloft!

Het schrijven van jullie geloften in drie stappen

share on

Ontvang exclusieve tips, tricks & leuke cadeautjes direct in jouw inbox!

Uit liefde voor bruiloften verzamel ik de beste tips, de mooiste producten en de meest fantastische fine art leveranciers uit die jou helpen bij het creëren van jullie droombruiloft.

hi, ik ben sabine

over dusty blue

en>

Out of love for weddings, I collect the best tips, the most beautiful products and the most amazing fine art vendors to help you plan your dream wedding.

hi, i'M sabine

about dusty blue

nl>

want de magie ontstaat niet vanzelf

ontmoet onze favoriete leveranciers
uit nederland en belgië 

go go go!

go go go!

BECAUSE THE MAGIC DOES NOT create ITSELF

MEET OUR FAVORITE vendors
FROM THE NETHERLANDS AND BELGIUM