Analoge film bruidsfotografie

Er zijn steeds meer fine art bruidsfotografen die gebruik maken van analoge camera’s. Je ziet soms aan het einde van een blog staan “ontwikkeld door: (bijv.) Carmencita Film lab”. Dat betekend dat (een aantal) van de beelden analoog zijn gefotografeerd. Maar wat is het nou precies en zit er verschil in iemand die digitaal fotografeert en iemand die analoog fotografeert? Dusty Blue’s Alexandra Vonk is een fotograaf die bijna alles gedurende een bruiloft op een analoge camera vastlegt en we vroegen haar om hier wat meer over te vertellen.

Analoge fine art bruidsfotografie

“Als fine art fotograaf ben ik altijd op zoek naar specifieke schoonheid. Schoonheid in omgeving, in details, in emoties en natuurlijk in de liefde. Ik streef ernaar om lichte, romantische en dromerige beelden te creëren.

Als fotograaf kun je kiezen uit twee verschillende mediums, digitale fotografie of analoge fotografie. Misschien weet je het nog wel – de ouderwetse film rolletjes, waar je 36 foto’s mee kon maken, het vervolgens moest laten ontwikkelen. Een paar dagen later kon je de afdrukken ophalen en op dat moment zag je de foto’s voor het eerst. Wellicht herinner je je nog dat euforie moment als je je prints doorkeek en alle momenten opnieuw beleefde.

Tegenwoordig maken mensen 100 foto’s van 1 moment en binnen no-time staat het op Facebook of Instagram. Zelf ervaar ik dan dat het euforie moment weg is en een foto een veel mindere betekenis krijgt. Daarom zijn tastbare prints voor mij ook heel belangrijk, want hoe vaak kijk je nu je foto’s nou écht terug op je computer of telefoon?”

Waarom kiezen voor analoge in plaats van digitale bruidsfotografie?

Waarom zou een fotograaf teruggrijpen naar iets uit het verleden en niet gebruik willen maken van alle technologische mogelijkheden die de hedendaagse digitale camera’s te bieden hebben? “Waar je met digitale fotografie haarscherpe beelden kunt maken heeft Film de eigenschap om licht te absorberen en daarmee juist een zachtere en dromerigere uitstraling te creëren. Je kunt het vergelijken met de cd speler die haarscherp muziek afspeelt en de grammofoonplaat, waar net af en toe een kraakje in zit… Nostalgie!

Film is uitermate geschikt bij lichte omstandigheden en ook krijgen huidstinten een prachtige creamy kleur.”

Ben je niet bang dat het mis gaat met analoog fotograferen?

Je kunt immers niet zien of een foto is gelukt?

“Nee, ik ben niet bang dat er iets mis gaat met analoge fotografie. Je hebt geen extra risico dan met digitale fotografie. Je meet het licht met een lichtmeter waarop je de settings te zien krijgt, wat je vervolgens zelf instelt op je camera. En door de nodige ervaring weet ik hoe film reageert op licht. Het enige is dat ik mijn film naar mijn lab in Amerika opstuur en dus mijn film rolletjes letterlijk uit handen geef. Hierdoor heb ik zelf altijd een assistent fotograaf bij mij die op de belangrijkste momenten digitaal fotografeert, zodat ik altijd een back-up heb.”

Heeft het fotograferen met film je manier van werken veranderd?

“Het werken met rolletjes met een gelimiteerd aantal foto’s heeft mijn werk en stijl enorm verfijnd.

Waar je met een digitale camera gemakkelijk duizenden beelden kan maken om tot het perfecte plaatje te komen, ben ik nu gebonden aan een maximaal aantal van 16 foto’s* per rolletje waardoor ik nu bewuster bezig ben met de juiste compositie en het vastleggen van de juiste emotie in het moment.

Het voordeel is dat je hierdoor de fotograaf niet de hele tijd door hoort ‘klikken’ tijdens bijvoorbeeld de ceremonie en je dus geen paparazzi fotograaf om je heen hebt.

Een anologe Fine-art fotograaf verkiest kwaliteit boven kwantiteit.”

* Per analoge camera en filmrol is het verschillend of je 36 of 16 beelden kan schieten.

Wat zijn de beste omstandigheden voor fine art (film) bruidsfotografie?

“Wanneer je kiest voor een fotograaf die lichte fine art (Film) foto’s maakt komt dit het beste tot zijn recht met natuurlijk licht. Wanneer het donkerder wordt ben ik beperkter in de mogelijkheden met Film. Als analoge fotograaf kun je er dan voor te kiezen om van een statief gebruik te maken en/of over te gaan op zwart-wit film. Meestal val ik na zonsondergang terug op mijn digitale camera. Natuurlijk kan ik in donkerdere locaties ook mooie foto’s maken, maar je zult nooit dezelfde lichte, dromerige foto’s krijgen.

Om die reden is de keuze van de trouwlocatie en tijdschema van bruidsparen erg belangrijk voor het eindresultaat. Hoe meer natuurlijk licht, hoe beter! Denk bijvoorbeeld ook aan de prachtige beelden die vlak voor zonsondergang gemaakt kunnen worden, ook wel ‘golden hour’ genoemd.”

Natuurlijk vroegen we Alexandra ook om wat fijne voorbeelden. Zie jij verschil tussen de beelden en zou je bij het zien van deze beelden liever kiezen voor analoge of digitale fotografie?

Analoge film bruidsfotografieLinks: Digitaal | Rechts: Analoog

Analoge film bruidsfotografieLinks: Digitaal | Rechts: Analoog

Analoge film bruidsfotografieLinks: Digitaal | Rechts: Analoog

Foto’s Alexandra Vonk

Interview met Alexandra Vonk over Analoge Bruidsfotografie

share on

Ontvang exclusieve tips, tricks & leuke cadeautjes direct in jouw inbox!

Uit liefde voor bruiloften verzamel ik de beste tips, de mooiste producten en de meest fantastische fine art leveranciers uit die jou helpen bij het creëren van jullie droombruiloft.

hi, ik ben sabine

over dusty blue

en>

Out of love for weddings, I collect the best tips, the most beautiful products and the most amazing fine art vendors to help you plan your dream wedding.

hi, i'M sabine

about dusty blue

nl>

want de magie ontstaat niet vanzelf

ontmoet onze favoriete leveranciers
uit nederland en belgië 

go go go!

go go go!

BECAUSE THE MAGIC DOES NOT create ITSELF

MEET OUR FAVORITE vendors
FROM THE NETHERLANDS AND BELGIUM